pexels-vlada-karpovich-6802966

Weet jij wat jouw goud is?

Je begint met ondernemen en leert snel heel erg veel over jezelf. Je probeert wat verschillende dingen, past je aanbod nog een paar keer aan, is dit het? Is dit echt mijn kracht? Word ik hier helemaal blij van?

Je gaat ervoor, werkt keihard, maar toch blijf je onzeker of dit nu echt is waar je goed in bent. Oh help, een slechte samenwerking of commentaar van een klant maakt je toch weer aan het twijfelen. Kan ik dit wel? Je schaaft weer wat bij, je weegt voors en tegens af, je hoofd maakt overuren. Wat maakt mij nou precies onderscheidend? Herken je dit?

Groei

Ik hoor dit zo vaak van ondernemers. Ondernemen zorgt voor enorme groei, zowel in je kennis en skills, maar ook voor persoonlijke groei. Niet meer dan normaal dat hier ook heel veel vragen en twijfels bij komen kijken.

Maar wat is nu precies jouw goud? Lijkt het je niet heerlijk dat je dit ontdekt en weet, hier ben ik voor gemaakt en hier kan ik anderen echt van waarde mee zijn. 

Het goud zit al in jou

Vaak zoeken we ons goud op de verkeerde plek. We kijken naar concurrenten, luisteren naar onze klanten, kijken naar wat de markt op dit moment doet. Allemaal prima dingen om te doen, maar uiteindelijk zit het goud al in je en zodra je dat gaat ontdekken en gaat inzetten binnen jouw bedrijf komt er rust en focus. 

De twijfel verdwijnt en er komt helderheid. Je weet wat jouw toegevoegde waarde is en wat jou zo makkelijk en natuurlijk afgaat. Je durft een positie in te nemen.

Maar hoe ontdek je jouw goud?

Voor de hand liggend

Jouw goud is voor jou een heel normaal iets. Het zijn skills en talenten die je al je hele leven van nature in je hebt zitten. Als ik merk dat ondernemers moeite hebben met het verwoorden van hun onderscheidende waarde, stel ik ze de vraag: Wat is voor jou zo logisch, maar vinden anderen lastig en niet vanzelfsprekend?

Misschien ben jij heel invoelend of juist super rationeel. Misschien ben je knetter goed met cijfers? Denk je altijd in mogelijkheden? Zie jij alles vanuit een helicopter view of zie je juist elk detail? Misschien ben jij een held in mensen verbinden?

Jouw goud is voor jou zo logisch, dit zorgt ervoor dat je vaak niet jouw eigen goud herkent. Vind je het lastig om te bedenken wat jou zo makkelijk af gaat, maar voor anderen enorm waardevol is? Denk eens even goed na over de volgende vragen:

  • Wat zijn jouw top 3 successen in het leven? Welke vaardigheden heb je hiervoor moeten inzetten?
  • Wat voor talenten had jij al van jongs af aan? Wat vond je interessant, waar was je goed in, waar hielp je anderen mee? 
  • Wat krijg je vaak terug van jouw omgeving? Waar krijg je van klanten, vrienden en familie vaak complimenten over? Weet je dit niet zo goed, ga het ze eens vragen.  
  • Welke dingen gaan jou zo gemakkelijk af dat het niet eens voelt als werk?

Oefening van Marie Forleo. 

Je intuïtie is daarnaast een goede raadgever. Jouw onderbuikgevoel zegt heel veel. Soms walsen we er zo overheen, gewoon omdat ons hoofd overheerst. We denken veel na, zetten voors en tegens tegenover elkaar, er fietst nog wat angst tussendoor. Maar wat zegt je onderbuikgevoel?

Ik luisterde een poosje geleden naar een podcast van Marie Forleo en die gaf een mooie oefening. Hoe meer je dit traint, hoe beter je er in wordt.

Stel je eens voor. Er komt een mooie kans op je pad, of je twijfelt tussen twee richtingen die je op kunt gaan. Probeer eens niet vanuit je hoofd van alles te bedenken maar echt rustig eens naar je gevoel te luisteren. Ga eens rustig zitten. Sluit je ogen. Haar rustig adem. 

Stel dat je die kans pakt of die richting kiest. Neem even de tijd en zie het eens echt voor je. Wat voel je dan? Wat voel je in je buik en in je lichaam? Wat merk je aan je ademhaling?

Voel je vlinders in je buik, kriebels, enthousiasme, rust? Of voel je spanning, onrust, trillingen, je maag draaien, rillingen?

Probeer eens wat meer stil te staan bij wat jouw gevoel zegt. Waar word je blij van, waar krijg je meer energie van?

Positie innemen

Als je eenmaal bewust bent van de ingrediënten van jouw goud kan je dit gaan uitdragen. Kan je jouw authentieke positie innemen en een aanbod gaan creëren die onweerstaanbaar is voor jouw klanten.

Dit is de basis van jouw bedrijf. En nee, dat betekend niet dat je er meteen helemaal bent. Je moet het goud nog wat smelten om in de juiste vorm te krijgen, wat op poetsen voor de mooie glans. Maar hier begint het.

Wil jij jouw unieke goud ontdekken? Zoek jij naar meer helderheid en focus in je bedrijf? Wil jij groeien met je bedrijf en een positive impact maken?

Schrijf je in voor de 4-daagse training: Get Noticed & Start Selling.

Brand, Business & Bloom

In 16 weken tijd leer jij hoe je moeiteloos, met plezier en continue jouw bedrijf kan laten groeien.